Hugo Claus’ prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, ‘de Moeder’, die matriarchaal waakt over het gezin. In beeldend proza, met een groot gevoel voor stijl, wist Hugo Claus in zijn eerste roman de beklemming van het boeren milieu voelbaar te maken.
Toen het in 1950 gepubliceerd werd, erkenden gevestigde auteurs als Herman Teirlinck en Simon Vestdijk onmiddellijk zijn grote talent. Vestdijk schreef: ‘De bladzijden gewijd aan het samenzijn van deze twee kinderen van één moeder, behoren tot het ontroerendste dat dit waarlijk sublieme boek te bieden heeft.’ Inmiddels wordt De Metsiers gerekend tot de klassieken van de twintigste-eeuwse Nederlandse literatuur. Het werd zesentwintig keer herdrukt en in zes talen vertaald. Op grond van de christelijke zedenleer verboden én in hetzelfde jaar de Leo J. Krynprijs won en dus prompt lof én afschuw wekte. Mooier kan een 22-jarige debutant zich niet wensen.
De Metsiers geldt niet alleen als een hoogtepunt uit het oeuvre van Claus, maar zeker ook als een hoogtepunt uit de gehele Nederlandstalige literatuur.
Nieuwe luisterboekversie met de stem van Valentijn Dhaenens en een voorwoord door Jeroen Medaer.
Dit luisterboek maakt deel uit van de reeks ‘Claus luistert’. Bekijk alle titels op www.deuitsprekerij.be/claus.