‘De Verwondering’, Claus’ meest complexe en intrigerende roman, verscheen pas in 1962, ruim 6 jaar na ‘De koele minnaar’. Eerst in 6 afleveringen in het Nieuw Vlaams Tijdschrift en later dat jaar in boekvorm bij De Bezige Bij. Nochtans vertelde de auteur in interviews in 1955 al over twee nieuwe romans die, opnieuw volgens Claus, over “de Vlaamse wantoestanden” zou gaan. Daarmee verwees hij naar de collaboratie tijdens en de repressie na de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting.
‘De verwondering’ wordt soms omschreven als een cryptische sleutelroman, of een puzzel die de moeite waard is om te leggen. De eenentwintig hoofdstukken met een viervoudig vertelperspectief en een eerder chaotische chronologie met flashbacks, staan bol van de literaire en mythologische verwijzingen. Naast de logische historische context van de collaboratie en repressie in Vlaanderen, zit de roman ook vol knipogen naar de Engelse, Duitse en wereldliteratuur.
Enerzijds werd Claus’ duidelijke literaire talent door het schrijven van dit boek door iedereen bevestigd. Maar het feit dat hij de Vlaamse collaboratie zo openlijk ter sprake bracht, werd hem niet in dank afgenomen. Ook de complexe structuur was een punt van kritiek. Toch werd het boek kort na het verschijnen al bekroond met het Referendum der Vlaamse Letterkunde en de August Beernartprijs. Het werd meer dan 20 keer herdrukt, in 8 talen vertaald en in 2014 nog succesvol bewerkt als theatervoorstelling door Het Toneelhuis.
Nieuwe luisterboekversie met de stem van Stef Aerts.
Dit luisterboek maakt deel uit van de reeks ‘Claus luistert’. Bekijk alle titels op www.deuitsprekerij.be/claus.